Abstract:
Celem pracy będzie przeprowadzenie analizy pracy i zachowań pracowników
produkcyjnych oraz określenie wpływu wdrożenia standardów zarządzania żywnością
na jakość i efektywność pracy. W niniejszej pracy zostanie przedstawiony i zbadany proces produkcyjny, wyjaśnienie na czym on polega, jakie zmiany ze sobą niesie i w końcu, jak to wpływa na pracę załogi.
Obiektem badań będzie Firma Produkcyjna branży spożywczej z województwa
małopolskiego, która zajmuje się skupowaniem i konfekcjonowaniem miodu. Badaniem
zostanie objęty cały proces przygotowania pracownika do pełnienia swoich zadań, a
więc od momentu przyjęcia, poprzez szkolenia, doskonalenia, aż do chwili kiedy może on
zająć przewidziane dla siebie stanowisko pracy. Szczególna uwaga będzie poświęcona
bezpieczeństwu pracy, więc zostanie dokładnie przeanalizowany proces tworzenia
stanowisk, a co za tym idzie, opisanie - jaką rolę ma spełniać i jakich predyspozycji wymaga
konkretne stanowisko oraz jakie niesie zagrożenia praca na danym stanowisku.
Obserwacji zostanie również poddany proces konfekcjonowania miodu, czego
wynikiem jest szczególny nacisk na jakość wykonywanej przy tym pracy.