Jadłospis potraw wigilijnych : zwyczaje i obyczaje

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Mędzelowski, Tadeusz
dc.date.accessioned 2017-02-01T09:50:01Z
dc.date.available 2017-02-01T09:50:01Z
dc.date.issued 2012
dc.identifier.citation Miasto i Ludzie.pl : magazyn ilustrowany. 2012, nr 0 [Egzemplarz promocyjny], s. 14 pl
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/9583
dc.description.abstract Dawne wigilijne potrawy uwzględniały wszystkie płody rolne i leśne z całego roku. Z lasu pochodziły grzyby, orzechy i miód. Z pola kasze, rośliny oleiste, zboża, jeżyny, owoce, a z rzek, jezior i stawów ryby. Nabiał w dawnych czasach nie był traktowany przez Kościół jako potrawy postne. Każdy region miał swoje potrawy wigilijne. W okolicach Rzepiennika Strzyżewskiego wieczerza wigilijna zwana „obiadem wigilijnym” składała się z „wszystkiego co się rodzi w polu”. Autor przedstawia w artykule „jadłospisy” wigilijnych potraw z różnych regionów Polski. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights open access pl
dc.subject wieczerza wigilijna pl
dc.subject potrawy wigilijne pl
dc.subject stół wigilijny pl
dc.title Jadłospis potraw wigilijnych : zwyczaje i obyczaje pl
dc.type article pl


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info