Abstract:
Celem pracy jest ukazanie , iż prace związane z przygotowaniem produktu do wejścia na rynek są podstawą do stworzenia dobrego i oczekiwanego przez konsumentów produktu. W rozdziale pierwszym przedstawiono definicje produktu, klasyfikację, oraz jego miejsce w marketingu. Poruszono również zagadnienia związane z marka produktu jej wpływem na sposób jego postrzegania przez konsumentów. Opisano również opakowanie, jego funkcje i podział, a także jego związki z promocją, dystrybucją i cena produktu. Poruszono także zagadnienie ceny produktu. Rozdział drugi to próba przedstawienia idei nowego produktu oraz kolejnych faz obejmujących jego przygotowanie do wprowadzenia na rynek. Rozdział trzeci porusza zagadnienia funkcjonowania produktu na rynku. Przedstawiono szczegółowo temat cyklu życia produktu jego rodzaje oraz strategie stosowane w kolejnych fazach jego życia. Rozdział czwarty jest próba przedstawienia wprowadzenia na rynek nowego produktu na przykładzie kasy fiskalnej. Scharakteryzowano spółkę oraz rynek na którym działa. Ukazano wszystkie etapy przed komercjalizacją, a także zagadnienia związane z dystrybucja kasy, strategie marketingowe stosowane przez spółkę w celu zwiększenia sprzedaży.