Abstract:
Celem niniejszej pracy jest zaprezentowanie sposobu wdrożenia systemu HACCP i jego roli w zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego produktów spożywczych. W pracy zaprezentowano siedem zasad systemu HACCP i wytyczne jego wdrażania, krótkie kalendarium oraz wydarzenia, które przyczyniły się do jego powstania. Opisano także dwunastostopniową sekwencję działań zalecaną przez kodeks żywnościowy, dzięki której można samodzielnie go wdrożyć. Przedstawiono strukturę organizacyjną Gminnej Spółdzielni w Tymbarku oraz rodzaj prowadzonej działalności. Scharakteryzowano jej dostawców i odbiorców, sytuację finansową i pozycję na rynku. Zawarto opis wdrożenia systemu na przykładzie piekarni Gminnej Spółdzielni w Tymbarku z uwzględnieniem metod, sposobów i narzędzi, jakie były wykorzystane do wdrożenia zasad tego systemu. Zaprezentowano przykłady ich zastosowania w konkretnych przypadkach, a także przywołano kilka problemów, jakie zespół ds. HACCP napotkał podczas wdrożenia oraz sposoby ich rozwiązania.