Abstract:
Praca poświęcona jest procesom tworzenia i uruchamiania małej firmy. W związku z tym, iż jest wiele osób które zakładają bądź chcą założyć własną działalność gospodarczą, w pracy przedstawione zostały wszystkie procesy jakie należy spełnić, aby założyć własną firmę. Podjęłam się tego tematu, ponieważ sama chcę założyć własną działalność gospodarczą, która będzie świadczyła usługi gastronomiczne. Celem głównym przedsięwzięcia jest otworzenie i prowadzenie własnej działalności gospodarczej w formie dobrze prosperującej i cieszącej się renomą oraz uznaniem klientów restauracji. Wybór z mojej strony takiego właśnie rodzaju działalności wynika z moich zainteresowań oraz ukończonej szkoły. Ponadto celem planowanej działalności jest zapewnianie przyszłym klientom możliwości spędzania wolnego czasu w miłej i sympatycznej atmosferze oraz stworzenia marki pizzerii kojarzącej się z wysoką jakością świadczonych usług. Efektem przedsięwzięcia jest sprawniejsza obsługa klientów przy zachowaniu wysokich standardów obsługi, systematyczne pozyskiwanie nowych klientów oraz wypracowany zysk. Odnosząc się do opisanego przedsięwzięcia myślę, że zostało wszystko zaplanowane, a teraz pozostanie wdrożenie w życie planu. W trakcie działalności restauracja będzie się starać obniżać koszty pośrednie poprzez hurtowy zakup u swoich dostawców. Inwestycja w rynek gastronomiczny w Krynicy – Zdroju zwiększy atrakcyjność regionu oraz określi priorytety konkurowania. Plan strategiczny działalności i rozwoju przedsiębiorstwa zakłada, że dzięki zastosowaniu licznych środków prowadzących do pozyskania klientów, przedsiębiorstwo w dość krótkim czasie okaże się przedsięwzięciem rentownym i opłacalnym. Dzięki zapewnieniu klientom wysokiej jakości usług oraz odpowiednio bogatej i zróżnicowanej oferty, a także warunków na wysokim poziomie, firma zdobędzie ugruntowaną pozycję na rynku lokalnym.